Vanaf vandaag is Schipper Bosch de trotse eigenaar van het Zwitsalterrein in Apeldoorn

Schipper Bosch was de inzender van het winnende plan ‘Zwitsal Buitenstad’ toen de gemeente Apeldoorn een tender voor het terrein uitschreef. Nu is, na 15 maanden hard werken, de uitwerkingsfase met de gemeente Apeldoorn afgerond.

Tussen het Apeldoorns kanaal en een doorgaande weg richting het centrum ligt het Zwitsalterrein. Een oude fabriekslocatie met een industrieel, ruim en groen karakter. Voor het (her)ontwikkelen van deze unieke locatie zocht gemeente Apeldoorn eind 2021 een marktpartij. Ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch is in juni 2022 geselecteerd als partner voor de uitwerking van het plan voor het Zwitsalterrein. In een periode van 15 maanden is er in samenwerking met gemeente Apeldoorn gewerkt aan het creëren van een Integrale Ontwikkelvisie voor de toekomst van het Zwitsalterrein. Dit hebben beide partijen gedaan in een projectgroep met diverse ontwerpers, architecten, adviseurs, huurders en belanghebbende. Vandaag heeft gemeente Apeldoorn het Zwitsalterrein officieel overgedragen aan ontwikkelaar Schipper Bosch uit Amersfoort.

“We kijken ernaar uit om samen met de gemeente Apeldoorn, bestaande gebruikers en andere belanghebbenden aan de slag te gaan om het Zwitsalterrein te transformeren naar een levendige stadswijk. Een bijzondere plek waar mensen straks wonen, werken en recreëren”, aldus Bülent Yokus, projectleider van Zwitsal Buitenstad.

Het plan
De afgelopen tien jaar heeft het complex een significante transitie doorgemaakt. Door de gemeente Apeldoorn, uiteenlopende pioniers van het eerste uur en de huidige huurders veranderde het terrein van een productieplaats tot een fijne plek voor mensen. Dit proces wordt door Schipper Bosch komende tijd voortgezet. Er wordt gestreefd naar een combinatie van behoud van industrieel erfgoed en duurzame groei. Daarbij wordt rekening gehouden met de nieuwe belangen van de stad, waaronder de bouw van woningen. Passend binnen het gebiedsprofiel Kanaalzone uit de Omgevingsvisie. Er worden – gedoseerd – nieuwe woningen toegevoegd en deze worden gebouwd van hout.

Ambitieus duurzaam
Schipper Bosch loopt voorop in de toepassing van nieuwe vormen van warmte- en energieoplossingen, zowel op woning- als op gebiedsniveau. Als eigenaar van Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem beheert het de kraamkamer voor nieuwe vormen van energie-opwek en -opslag, en zit Schipper Bosch op de eerste rij als het gaat om kennis en innovatie rondom energietechnologie. “Als familiebedrijf combineren we deze positie met de kennis en ervaring van de Apeldoornse bedrijven die zich bezighouden met energie en innovatie. Dat is voor ons als Schipper Bosch een belangrijke doelstelling”, aldus Bart Schoonderbeek, directeur van Schipper Bosch.

Geslaagde samenwerking
Met de verkoop en de totstandkoming van de integrale ontwikkelvisie voor Zwitsal Buitenstad, is dit nu al een voorbeeld voor een succesvolle publiek-private samenwerking waarin gemeente Apeldoorn en familiebedrijf Schipper Bosch ruim een jaar hebben samengewerkt om de vastgestelde doelen van de gemeenteraad verder te brengen. We zijn blij dat onze ambities voor dit prachtige stukje historisch erfgoed nu werkelijkheid gaan worden”, aldus Peter Messerschmidt, wethouder ruimtelijke ordening, volkshuisvesting en cultuur.

 

Over Schipper Bosch
Schipper Bosch is een prijswinnende ontwikkelaar en belegger die de omgeving op vernieuwende wijze verrijkt. Door gebieden en projecten te (her)ontwikkelen worden plekken gecreëerd die waarde toevoegen. Plekken met kwaliteit, duurzame oplossingen en verbinding tussen gebied, gebouw en gebruiker. Schipper Bosch is onder andere de ontwikkelaar achter De Nieuwe Stad in Amersfoort en Industriepark Kleefse Waard in Arnhem.

Vlijtseweg 100 t/m 150
7317 AK Apeldoorn

info@zwitsalbuitenstad.nl
#WijzijnZwitsal

Schipper Bosch eigenaar ZwitsalterreinSchipper Bosch eigenaar ZwitsalterreinSchipper Bosch eigenaar Zwitsalterrein