Brouwerij De Vlijt
ambachtelijk speciaalbier
In Bierbrouwerij De Vlijt wordt dagelijks in de eigen brouwinstallatie het ambachtelijke speciaalbier Veluwse Schavuyt gebrouwen. Het ambachtelijke bier heeft een hoge gisting en wordt niet gefiltreerd en gepasteuriseerd, waardoor de mooie volle smaak van de gebruikte brouwingrediënten in het bier volledig aanwezig blijft. De grondstoffen voor het brouwproces worden zorgvuldig geselecteerd en continue bewaakt op kwaliteit. De Veluwse Schavuyt wordt per brouwsel van 1000 liter gebrouwen.
Ketelhuis
De Bierbrouwerij is gevestigd in de oude Zwitsal fabriek in Apeldoorn. Vanuit het het voormalige ketelhuis wordt zo’n 200.000 liter Veluwse Schavuyt verkocht. Het afvulproces wordt grotendeels gedaan met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op deze manier heeft de brouwerij en het bier ook een maatschappelijke functie.
Rondleiding en proeverij
De brouwerij is in de weekenden te bezoeken voor een rondleiding en proeverij. Tijdens de rondleiding leer je over het brouwproces, onze manier van werken en kun je letterlijk een kijkje nemen in de ketels. Na de rondleiding kun je proeven van alle Veluwse Schavuytbieren. Het warm aangeklede proeflokaal heeft plaats voor kleine en grote groepen mensen. Een 110 jaar oude Argentijnse apothekersbalie doet dienst als acht meter lange bar waar acht bieren uit de tap vloeien.
Voor de liefhebber is er een proeverij van Veluwse ambachtelijke kazen die perfect aansluiten bij de bieren. De rondleiding en proeverij laten je ons mooie product vanaf de bron tastbaar beleven. Daardoor smaakt ons bier nog veel lekkerder:
Proost!